KESÄINEN KIERROS,Kartanoita ja Valamon Luostari

08.08.2018 - 10.08.2018

Kuokkalan Kartano                                                                                                              

Vuonna 1904 nousi Äijälänjoen rantaan Julius Johnsonin rakennuttama Kuokkalan kartano. Talon suunnitteli maamme ensimmäisiin naisarkkitehteihin lukeutuva Wivi Lönn. Talo on elänyt monenlaisia vaiheita, toimien muun muassa synnytyssairaalana 1940 – 1960 luvuilla. Kauko Sorjosen säätiö otti kartanon hoiviinsa vuonna 1998 ja se entisöitiin täyteen loistoonsa.

Taidenäyttely ja museo, Kartanon yläkerran upeissa tiloissa voi tehdä aikamatkan 1900-luvun alun tunnelmiin. Näissä saleissa Julius Johnson istui perheensä kanssa nautiskelemassa päiväkahveista. Salit on pyritty entisöimään mahdollisimman lähelle sitä ulkomuotoa, mitä ne olivat vuosisadan alussa. Saleissa on esillä Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelmasta noin sata maalausta ja veistosta, jotka ovat pääosin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun kotimaisten mestareiden töitä.

Kartanon piha ja puutarha, Julius Johnsonin aikaan kartanon ympärillä oli upea puutarha, jossa kasvatettiin ruusuja ja hyötykasveja. Tänäkin päivänä ruusut kukkivat komeasti puutarhassa ja kasvimaalta kahvilan käyttöön saadaan esimerkiksi raparperia ja yrttejä. Pihapiiri on puustoltaan monimuotoinen, sillä eri puulajeja on lähes 40. Pihasta löytyy esimerkiksi lehmus, tammi, pihta, douglaskuusi, käärmekuusi, tuohituomi ja hevoskastanja, sekä omena-, kirsikka- ja luumupuita.  Vanhimmat pihan puista ovat jo yli 100-vuotiaita. Jos puut osaisivat kertoa tarinoita, mitä kaikkea nämä puut kertoisivatkaan?

Pääsemme ryhmässä opastetulle kierrokselle kartanolle, taidenäyttelyyn, puutarhassa voi kierrellä omatoimisesti ja nautimme kartanolla kahvit piiraan kera.

Ryhmälounas Pieksamäellä.

Mekaanisen musiikin museo, opastettu vierailu.                                                                             

Oletko nähnyt ennen nerokasta soitinta joka soittaa viulua ja loihtii ilmoille upean esityksen huippuviulistien säveliä? Entä miten suuri orkestrioni taikoo mahtavaa orkesterimusiikkia ilman monen kymmenen hengen orkesterin läsnäoloa tai piano ja haitari soittavat ilman soittajaa? Ravintolat ja kapakat ovat olleet aina tulvillaan musiikkia ilman tiskijukkia sekä iloista musiikkia on soitettu myös kaduilla ja markkinatoreilla jo ennen nykyajan äänentoistolaitteita. Jollakin konstilla huippusäveltäjien ja muusikoiden teoksia on myös tallennettu jälkipolville. Vieraile museossamme ja näe/koe miten musiikkia on soitettu ennen MP3-soitinta, CD-levyjä, mini-discejä tai hifi-järjestelmiä. Oppaamme vauhdikkaan shown, soiton ja laulun johdolla kuljet läpi Museomme salien ja musiikin eri aikakausien nähdäksesi, kuullaksesi ja nauttiaksesi vanhan ajan mekaanisesta musiikista ja ainutlaatuisista laitteista. Kierroksen aikana ääneen pääsevät monien muiden lisäksi 75 soittajan orkestrioni Poppers Goliath joka kohoaa salissaan mahtavaan viiden metrin korkeuteen sekä iloisen värikäs ja mahtipontinen katuposetiivi Amadeus jonka sävelet tuovat mieleen markkinatunnelman. Steinway-Welte, automaattinen piano soittaa täydellisin nyanssein kuolemattomien muusikoiden unohtumattomia sävellyksiä jonka sointujen myötä Hoffman, Busoni ja monet muut pianistit heräävät eloon. Entisajan siipien havinaa voi kuulla myös käsin veivattavien posetiivien iloisissa rallatuksissa joilla posetiivarit ilahduttivat kulkijoita ja ehkä jopa lemmikkiapinan hauskoilla tempuilla höystettynä. Saatat jopa haluta heittäytyä tanssin pyöreisiin! Koko mekaanisen musiikin historia vuodesta 1850 nykypäiviin saakka nähtävänä ja kuultavana. Mielenkiintoisen ja hauskan opastuksen aikana (reilu tunti) teille esitellään suuri osa museon noin neljästäsadasta instrumentista, jotka ovat seitsemässä suuressa oman aikakautensa mukaisesti sisustetussa salissa.

Saapuminen Valamoon Luostariin noin 16.30                                                                                              

Majoittuminen, opastettu kierros, hiljentymistä ja osallistuminen Iltateelle

2.Päivä                                                                                                                                                                                            

Aamupala Valamossa

Eeva Ryynänen, esittely ja kahvit                                                                                                                             

Eva Ryynänen (1915–2001) oli puunveistoon erikoistunut kuvanveistäjä, jonka ateljeekoti sijaitsee Vuonislahdessa, noin 30 kilometrin päässä Lieksan keskustasta.
Paateri oli alkuaan maatila, jossa Paavo ja Eva Ryynänen viljelivät maata ja hoitivat karjaa. Koska taideakatemiasta valmistunut Eva oli tuottelias ja suosittu taiteilija, aviopari saattoi myöhemmin luopua maataloudesta ja omistautua kokonaan kuvanveistolle, jossa Paavo oli Evalle korvaamaton työpari. Kauniilla paikalla järven rannalla sijaitseva Paateri käsittää vuonna 1953 valmistuneen persoonallisen asuinrakennuksen, tilavan ateljeen (entinen navetta), jyhkeähirsisen kirkon ja pyöreän galleriakahvilan. Kaikki rakennukset ovat Evan suunnittelemia ja niiden sisällä voi ihailla hänen kätensä jälkiä, veistoksia, reliefejä, sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita.
Nautimme Ryynäsellä kahvit

Lähdemme ajamaan kohti Mikkeliä Savonlinnan kautta.

Ryhmälounas Savonlinnassa

Rapion mylly. Piipahdamme myllyllä ostoksilla.

Majoittuminen hotelliin Mikkelissä.

3.Päivä

Aamupala hotellissa

Kenkävero, omatoiminen tutustuminen alueeseen. On upea ympäri vuoden avoinna oleva käyntikohde, jonka ylpeys on Suomen suurin ja kaunein pappilan päärakennus ja tunnelmallinen pappilamiljöö. Kenkävero on kaikkina vuodenaikoina mielenkiintoinen ja innostava käyntikohde.

Tertin Kartano                                                                                                                                                             

Opastetulla kierroksella kuullaan tarinoita kartanon puutarhasta, vieraillaan salaisessa puutarhassa, 1800-luvun puutarhassa ja kartanon muotoon- ja väreittäin istutetussa  hyötykasvitarhassa. Hinta voimassa ryhmille ennakkovarauksesta toistaiseksi toukokuusta syyskuulle. Kierroksen kesto n. 1h                                                                                     

Nautimme Ahkeruuskahvit kartanolla ja aikaa ostoksille.

Ryhmäruokailu Kärkölässä pitopöydästä.

Saapuminen kotipaikkakunnille noin 18-19.00

Matkan hinta 349 euroa/hlö/ 2 henkilöä huoneessa                                                                                      

Matkan hinta: 449 euroa/hlö 1 henkilö huoneessa

Hinta sisältää:                                                                                                                                                            

* Majoituksen 1-2 henkilöä huoneessa                                                                                                                

* Aamupalat, ruokailut, kahvitukset ja opastukset ohjelman mukaisesti                                                            

* Bussimatkat