PÄIVÄRETKI SERLACHIUS-MUSEOON MÄNTTÄÄN

26.04.2019

PÄIVÄRETKI SERLACHIUS-MUSEOON MÄNTTÄÄN                                                             

Bussireitti: Vammala-Nokia-Tampere

Lähdemme aamulla kohti Mänttää, missä tutustumme Serlachius-museo Gustaviin, Lahjakkaan taiteilijapariskunnan tuotantoa esitellään laajemmin kuin koskaan ennen. Taiteilijat Eric O. W. Ehrström (1881–1934) ja Olga Gummerus-Ehrstöm (1876–1938) ovat suomalaisen taidehistorian tuntemattomia. Suuri osa näyttelyssä nähtävistä teoksista ja luonnoksista on esillä ensimmäistä kertaa. Olga (Olli) oli lahjakas muotokuvamaalari, joka suunnitteli ja toteutti miehensä työparina myös lasimaalauksia, tekstiilejä ja muita koristetaiteen teoksia. Eric (Bucklan) oli tuottelias ja arvostettu taiteilija ja taideteollisuusmies, joka teki merkittävimmät työnsä arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saariselle.

Näyttely levittäytyy molempiin Serlachius-museoihin. Taidemuseo Göstan näyttely painottuu Olgan maalauksiin ja piirroksiin. Gustaf-museossa esitellään Ehrstömien henkilöhistoriaa, Ericin taideteollisuutta sekä pariskunnan yhteistyötä Gösta Serlachiuksen kanssa. Näyttely pohjautuu pitkäaikaiseen luettelointi- ja tutkimustyöhön, jonka tuloksena taiteilijapariskunnan 1930-luvun puolivälissä Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle lahjoittamaa kokoelmaa saadaan esille laajasti. Näyttelyn ovat kuratoineet Serlachius-museoiden tutkija Helena Hänninen ja Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä.

Paviljongin ravintolassa nautimme keittolounaan (keitto, leivät, jälkiruoka, vesi).

Lounaan jälkeen lähdemme opastetulle kierrokselle Gostaan, jossa opastettu kierros mm. Kartanon Klassikot näyttelyssä. Taidemuseo Göstan kartanon uusi kokoelmaripustus sisältää taidesäätiön kauneimpia klassikkoteoksia.

Kokoelmaripustuksessa esitellään Serlachiuksen taidesäätiön omistamia Suomen kultakauden sekä vanhan eurooppalaisen taiteen klassikoita sekä uudempia aarteita Eero Nelimarkasta Katja Tukiaiseen.

Tyylikkäässä, perinteitä kunnioittavassa ripustuksessa on läsnä vanha kunnon kartanon henki. Kesällä 2019 ripustuksessa on mukana muun muassa rakastettu Albert Edelfeltin Porilaisten marssi sekä lukuisia Helene Schjerfbeckin maalauksia. Kokoelman uuden perusripustuksen on suunnitellut Veikko Halmetoja.

Opastuksen jälkeen juomme iltapäiväkahvit ja on mahdollisuus käydä museokaupassa.                                                

Matkan hinta: 55 euroa/ hlö
Hinta sisältää opastukset Gustav ja Gösta museoissa, keittolounaan, iltapäiväkahvit ja bussikuljetukset