RETKI AINUTLAATUISELLE STRÖMFORSIN RUUKILLE JA KIERROKSELLE LOVIISAAN

06.06.2018

Uudenmaan ja Turun läänin maaherra Johan Creutz perusti ruukin Kymijoen läntisimpään haaraan vuonna 1698. Nimensä Strömforsin ruukki sai vuonna 1744 uusilta omistajiltaan Anders Nohrströmiltä ja Jabob Forsellilta (aateloituna af Forselles). Vuonna 1790 ruukin johtoon nousi 31-vuotias Virginia af Forselles, joka johti Strömforsin ruukkia lähes 60 vuotta. Suurin osa edelleen ruukissa nähtävästä rakennuskannasta on peräisin hänen kaudeltaan. Nykyinen Strömforsin ruukkialue tarjoaa mahdollisuuden leppoisaan lomailuun historiallisesti merkittävässä miljöössä. Elämä vuosisataisessa ympäristössä jatkuu vanhoja perinteitä kunnioittaen. Ruukissa jatketaan vanhaa käsityöläisperinnettä, mikä luo leimansa koko alueen tunnelmaan.

STRÖMFORSIN RUUKKI, mielenkiintoinen opastettu ruukki kierros                

Opastuksen aikana kuulemme mielenkiintoisia tarinoita ruukista ja sen historiasta. Käymme tutustumassa mm. Ruotsinpyhtään kirkossa, Ruotsinpyhtään kirkko sijaitsee Myllärinmäellä. Kahdeksankulmainen keskeiskirkko valmistui vuonna 1770. Kirkon suurin aarre on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu ”Ylösnousemus” vuodelta 1898. Pajamuseo ja yläpaja, Kymijoen läntisimmän haaran vedet pyörittivät Strömforsin rautaruukin vesirattaita noin 250 vuoden ajan pitäen vesivasarat liikkeessä ja sepät ja sällit kiireisinä. Uudenmaan ja Turun läänin maaherra Johan Creutz perusti ruukin Kymijoen läntisimpään haaraan vuonna 1698. Nimensä Strömforsin ruukki sai vuonna 1744 uusilta omistajiltaan Anders Nohrströmiltä ja Jabob Forsellilta (aateloituna af Forselles). Vuonna 1790 ruukin johtoon nousi 31-vuotias Virginia af Forselles, joka johti Strömforsin ruukkia lähes 60 vuotta. Suurin osa edelleen ruukissa nähtävästä rakennuskannasta on peräisin hänen kaudeltaan. Museossa voi nähdä millainen ruukki oli ennen ja mitä välineitä käytettiin, kun valmistettiin rautaesineitä kuten nauloja ja työkaluja.

Ryhmälounas, jonka jälkeen aikaa kierrellä itsekseen ruukin alueella.

Siirtyminen Ruotsinpyhtäältä kohti Loviisaa.

Loviisa opas on ryhmää vastassa. Opastettu kiertoajelu jonka aikana vierailu Loviisan kirkossa ja Komendantin talossa (Loviisan museo)

Iltapäiväkahvit Loviisan Kappelissa.

Matkan hinta: 80 euroa /hlö                                                                                                                                                                               

Sisältäen lounaan, opastetun ruukkikierroksen, opastuksen Loviisassa ohjelman mukaisesti, iltapäiväkahvit ja bussimatkat