RUSKAMATKA KUUSAMO-SALLA-NURMES-KOLI

02.09.2019 - 07.09.2019

2.9.2019

Lähdemme aamuvarhaisella ajamaan kohti Kuusamoa reittiä Vammala-Nokia-Tampere.                                                          

Pidämme matkalla tarpeelliset tauot.                                                                                         

Perille päästyämme majoitumme 2 henkilön hotellihuoneisiin Holiday Club Kuusamon Tropiikkiin. Nautimme ryhmäpäivällinen. Ilta vapaata aikaa levätä ja pulahtaa vaikka kylpylän lämpimiin poreisiin.

3.9.2019

Retkelle Sallaan

Aamiainen hotellissa. Lähdemme aamusella päivän retkelle.                                             

Matkalla Sallaan näemme miltä näyttää tämän päivän matkailukeskus Ruka.

Oulangan luontokeskus, Kävelyretki Kiutakönkään putoukselle, matkaa yhteen suuntaan 1 km. Alkumatkasta kaiteilla varustettuja portaita, joten jos joku ei halua osallistua kävelyyn, voi jäädä odottamaan luontokeskukseen. Kiutaköngäs, on Oulankajokeen kuuluva, noin sadan metrin mittainen koski Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa. Köngäs sijaitsee vain yhden kilometrin päässä lähimmältä pysäköintialueelta. Tosiasiassa Kiutaköngäs ei ole yhtenäinen putous, vaan jyrkkien koskien sarja, jossa vesi putoaa runsaan 200 metrin matkalla yhteensä 14 metriä. Kiutakönkään ylin ja ensimmäinen putous on yksittäisistä portaista suurin, ja vesi putoaa siinä lyhyellä matkalla ainakin neljä metriä.

Saapuminen Sallaan

Oppaan johdolla perehdytään Sallan perustietoihin; väkiluku ja sen kehitys, elinkeinot ja menetetyt alueet.

Sallan keskustassa tutustutaan Sallan kirkkoon ja kirkon läheisyydessä oleviin sankarivainajien muistomerkkiin sekä evakkopatsaaseen.

Matka jatkuu kohti Sallan ehkä tärkeintä sotamuistomerkkialuetta Paikanselkää, jossa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita ruotsalaisten vapaaehtoisten osallistumisesta talvisotaan. Alueella sijaitsee talvisodan päätymisen muistomerkki, ruotsalaisjoukkojen komentaja eversti-luutnantti Dyrssenin muistomerkki, Mannerheim ristin ritareiden muistomerkki ja entisöity korsu sekä ruotsalaisten lahjoittama tykki.

Sallan radan viertä ajetaan Sallan asemalle, jossa opas kertoo radan rakentamisen värikkäistä vaiheista ja radan nykytilanteesta. Asema-alueella on nähtävissä vielä kaikki sodan jälkeen jälleenrakennusaikana rakennetut asemarakennukset.

Päätteeksi vierailemme Sallan Sota- ja jällenrakennusajan museossa, joka on avattu vanhaan aseman asuinkiinteistöön vuonna 2010. Museo kertoo elämästä Sallassa ennen sotia, sotien aikana ja sotia seuranneena jälleenrakennusaikana. Nautimme kampanisukahvit.

Seuraavaksi pääsemme perehtymään Porojen elämään Poropuistoon.                                                            

Poropuiston päärakennuksen auditoriossa, jossa opas kertoo poronhoitovuodesta. Auditoriosta jatketaan näyttelytiloihin, jossa esitellään kiinnostavin kuvin ja tekstein alueen maaperää, kasvistoa, eläimistöä. Diaesityksen ja näyttelyn jälkeen seurataan porojen elämää luonnossa. Poropuisto on kahdensadan hehtaarin suuruinen alue, joka on osa Kaunisharjun luonnonhoitometsäaluetta: puistossa varjellaan vanhoja luontoarvoja. Porojen ruokintapaikalle eli Kössin Kenturalle siirrytään omilla kulkuneuvoilla, jonne matkaa kertyy noin puolitoista kilometriä. Seuraavaksi onkin vuorossa porojen kutsuminen ja syötävän tarjoaminen. Ohjelmaan kuuluu myös kokoontuminen kotaan tai laavulle, jossa paistetaan makkarat ja nautitaan kahvit tarinoiden kera. Paikalliset ja asiantuntevat oppaamme kertoo sinulle sen, mitä olet aina halunnut tietää poroista.

Paluu takaisin hotellille, jossa ryhmäruokailu ja ilta vapaata aikaa levätä tai nauttia kylpylän lämpimästä poreista.

4.9.2019                                                                                                              

Retkelle Kuusamon suurpetokeskukseen, Jokijärvelle ja Jalavalle

Aamiainen hotellissa. Lähtö hotellilta retkelle.

Kuusamon Suurpetokeskus                                                                                                             

Kuusamon Suurpetokeskuksessa pääsee tutustumaan suomessa eläviin suurpetoihin. Tarhassa on tällä hetkellä useita karhuja ja vanhin karhu on syntynyt 1992. Tunnetuin lienee Vyöti karhu. Karhujen lisäksi tarhassa asustelee kettuja ja ilveksiä. Käynti tarhalla tapahtuu oppaan johdolla.

Ryhmälounas

Tutustuminen Suomen vanhimpaan kyläkauppaan, Jalavan kauppaan. Jalavan kaupassa kaupan isäntä Ari Jalava kertoo kaupan historiasta.

Vierailu Kalle Päätalon kotona Kallioniemessä                   .                                                           

Opas kertoilee Kalle Päätalon elämästä sekä Taivalkosken ja koillismaan kulttuurista. Kallioniemi on kirjailijaprofessori Kalle Päätalon lapsuudenkoti Jokijärven rannalla. Kallioniemi on Taivalkosken tärkein matkailukohde, siellä käy vuosittain yli 10 000 vierailijaa.

Kallen isä Herman Päätalo osti Mäkelästä vuonna 1922 meijerikamarin ja siirsi sen Kallioniemeen. Kallioniemi on kunnostettu perinteitä kunnioittaen muistuttamaan mahdollisimman tarkasti menneitä aikoja.     

Paluu takaisin hotellille noin kello jossa ruokailu ja ilta vapaata aikaa levätä tai nauttia kylpylän lämpimästä poreista.

5.9.2019

Matkaamme Pielisen seudulle Vuokatin kautta

Jätämme aamusella Kuusamon taakse ja matkaamme kohti Nurmesta

Saapuminen Suomussalmelle josta saamme oppaan bussiimme ja kuulemme tarinoita Raatteen tiestä ja Suomussalmesta. Opastettu vierailu Raatteen Porttin talvisotanäyttelyssä.

Saapuminen Valtimoon jossa meitä odottaa ryhmälounas ja paikallinen opas. Teemme hänen opastamaan Evakkokyläkierroksen Rasinmäessä. (Matkan varrella mm Rasimäen ja munkki Stefanoksen tsasounat, omenapuutarha ja kyläläisten kokoontumispaikka Tulehmo) Evakkokyläkierroksen jälkeen ajamme Nuolijärven kautta ja käymme Marjapaikan matkamuistomyymälässä ostoksilla.

Saapuminen Nurmekseen jossa ryhmällemme esitellään Bomba.

Majoittuminen Break Sokos Hotel Bombaan 2 henkilön kylpylähotellin huoneisiin.

Ryhmäruokailu Bomban kylpylän ravintolassa ja ilta vapaata aikaa nauttia kohteen palveluista. Bomballa spa kylpylän käyttö lisämaksusta, lipun voi ostaa paikan päältä.

6.9.2019

Retkipäivä Pielisen ympäristössä

Aamiainen hotellissa

Lähtö päivän retkelle.                                                                                                    

Saapuminen Lieksaan jossa tutustuminen Lieksan kirkkoon.

Paaterin kirkko ja Eva Ryynäsen ateljee jossa opastettu kierros

Ryhmälounas

Ajo Ahvenisen kautta Kolille

Maisemakierros Kolilla kävellen, 1,5 km hyvin leppoisassa tahdissa.

Ajo takaisin Nurmekseen. Ryhmäruokailu Bomballa. Ilta vapaata aikaa nauttia Bomban palveluista. Bomballa spa kylpylän käyttö lisämaksusta, lipun voi ostaa paikan päältä.

7.9.2019

Kotimatkalle Varkauden, Pieksamäen ja Jyväskylän kautta

Lähdemme aamusella kotimatkalle.

Ensimmäinen vierailukohteemme on Heinävedellä Valamon luostari, teemme opastetun kierroksen ja voimme tehdä ostoksia heidän myymälästä.

Ryhmäruokailu Pieksamäellä

Ruokailun jälkeen ajamme Jyväskylän kautta vielä pienellä pysähdyksellä Tampereelle, Nokian kautta Vammalaan. Tampereelle palaamme noin kello 18.00

Matkan hinta: 899,00 euroa/ hlö/ 2 henkilön huoneessa

Matkan 999,00 euroa/ hlö / 1 henkilön huoneessa

Hinta sisältää aivan kaikki ohjelman mukaiset opastukset, kohteiden pääsymaksut, ohjelmassa mainitut kaikki tarjoilut, majoituksen hotelleissa, kylpylän käyttö Kuusamossa ja bussimatkat

Hinta ei sisällä erillistä henkilökohtaista matkavakuutusta, suosittelemme sen ottamista turvaamaan matkaa, matkatavaroita, niin matkan edetessä kuin ennenkin mahdollisia matkan peruutustilanteitakin turvaamaan.

Matkan ennakkomaksu 100 euroa/hlö toukokuun alussa. Loppumaksu 1 kk ennen matkaa.

Pidämme oikeudet pieniin matkaohjelman muutoksiin.