LENTÄVÄ HOLLANTILAINEN

25.02.2023

Kello 15 Ooppera Tampere talossa

Wagnerin Lentävä hollantilainen myrskyää Tampereen Oopperassa 2023

Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä kokenut teatteriohjaaja Marika Vapaavuori. Tampere Filharmoniaa johtaa saksalainen kapellimestari Anja Bihlmaier. Teoksen lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto ja puvustuksen Leena Rintala. Valosuunnittelusta vastaa Ville Syrjä. Oopperan nimiroolin tulkitsee Hollantilaisen tehtävässä debytoiva baritoni Tommi Hakala. Tommi Hakalan vakuuttaviin aluevaltauksiinsa kuuluvat Suomen Kansallisoopperan Ring-produktion (2019-2021) Reininkulta- ja Valkyyria-oopperoiden Wotan-roolit ja Siegfridin Vaeltaja.

Dalandin roolin laulaa Suomessa harvoin oopperanäyttämölle ehtivä basso Mika Kares. Kareksen viimeaikaisiin huippukiinnityksiin lukeutuvat muun muassa Parsifalin Gurnemanz Canadian Opera Companyssa (2020), Giovanni da Procida Verdin oopperassa I Vespri Siciliani Salzburgin festivaalilla (2020) ja Ivan Hovanskin rooli Musorsgin Hovantsinassa Berliinin valtionoopperassa (2020).

Sentan tehtävään eläytyy Suomeen ensivierailulle tuleva sopraano Martina Welschenbach, jonka kevään 2020 kiinnityksiin kuuluu Fidelion Leonora Bonnin oopperassa ja Senta Deutsche Oper Berliinin Lentävässä hollantilaisessa. Erikin tehtävän jakavat tenorit Tuomas Katajala ja Jussi Myllys. Katajalaa kuullaan kevätkaudella 2020 niin Kansallisoopperan Don Giovannin Don Ottaviona kuin Israelin Oopperan Idomeneona. Myllys laulaa kevään aikana muun muassa Kansallisoopperan Jevgeni Oneginin Lenskin tehtävää.

Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola. Muut roolit julkaistaan kevään aikana.

”Wagner vetää puoleensa”

Marika Vapaavuori on ohjannut monipuolisella urallaan niin teatterikirjallisuuden suuria klassikoita kuin musiikkiteatteria. Suurta draamaa ja vahvoja tarinoita rakastavalle Vapaavuorelle Wagnerin väkevä musiikki on aina ollut puoleensavetävää. Lentävä hollantilainen on Wagnerin suosituimpia oopperoita. Se puhuttelee niin kokeneita katsojia kuin uutta oopperayleisöä. Vapaavuoren näkemys teoksen vetovoimasta on sen kiistattoman vahvan musiikillisen ilmaisun lisäksi vahvassa visuaalisessa maailmassa.

– Teoksen kiehtovuus piilee siinä, että siitä on löydettävissä aina uusia sävyjä ja vivahteita, ovat kyseessä sitten ensikertalaiset tai oopperayleisön konkarit. Teos on kuin meri itsessään – alati liikkuva, puoleensa vetävä, hetken huoleton, yhtäkkiä myllertävä ja uhkaava. Aina pakahduttavan kaunis ja alkuvoimainen.

Hollantilaisen tehtävän esittävä Tommi Hakala kertoo, että rooli on hänelle suuri ilo ja luonteva jatkumo

– Hollantilainen on looginen jatkumo tulkitsemieni Wagnerin teosten joukossa ja luonteva seuraava vaihe minulle laulajana. Hollantilaisen hahmossa viehättää sen mystisyys, kirotun merenkiertäjän kohtalo. Minua kiehtoo koko hahmon psykofyysinen toteutus niin, että kirouksen paino kuuluu, tuntuu ja näkyy, Hakala sanoo.

– Teos on hienoa päästä toteuttamaan Tampere-talossa tutun orkesterin ja oopperan tiimin kanssa. Ison salin akustiikka tukee Wagnerin musiikkia ja teoksen tulkitsemista täydellisesti.

Tampere Filharmonia

Tampereen Oopperan kuoro, kuorokapellimestari Heikki Liimola

Matkan hinta: 120 euroa/ hlö

Hinta sisältää A-hintaryhmän lipun ja bussimatkat