NISKAVUOREN NUORI EMÄNTÄ, Turun kaupunginteatterissa, MATKA PERUTTU KORONAVIRUS EPIDEMIAN VUOKSI

18.04.2020

18.4.2020 (lauantai) Turun kaupunginteatterissa                                                          

Bussireitti:Tampere-Nokia-Vammala-Huittinen                                                                          

Saapuminen teatterille jossa nautimme teatterilounaan kello 12.00                                        

Esitys alkaa kello 14.00. Väliajalla nautimme Niskavuorileivoksen kera kahvin.

Raha ei kasva puussa. Tai sitten se kasvaa juurikin puissa. Metsä on suomalaiselle terapeuttinen paikka, joka vastaa niin kuin sinne huudetaan. Metsä on myös Niskavuoren tilan kasvavan vaurauden perusta. Puita kaadetaan hellanpesään kahvinkeittoa varten, puita kaadetaan entistä isomman talon rakennustarpeiksi, puita kaadetaan teollisuuden loputtomaan nieluun. Rahan lisääntyessä myös sen kuristusote ihmisistä kasvaa. Niskavuoren nuori emäntä on Hella Wuolijoen näytelmä vuodelta 1940. Siinä Wuolijoki näytti kansalle uudenlaisen kuvan synnytystuskia kärsivän Suomen naisista. Niskavuorella kaapin paikan määrääkin emäntä, miesten jäädessä pelinappuloiksi. Mutta suurin määräysvalta talossa on rahalla. Niskavuoren rintamailla märät havunoksat piiskaavat omaa paikkaansa etsivien kasvoja ja ihmisten mielissä roihuava palo tukahdutetaan tilan edun nimissä. Elokuvana ja lukuisia kertoja näyttämöllä nähdystä klassikkoteoksesta on luvassa oopperamaisen näyttävä modernisointi, jonka ohjaa Päänäyttämölle Susanna Airaksinen. Hän on ohjannut aiemmin Turun Kaupunginteatteriin kiitetyn näyttämöversion Tommi Kinnusen romaanista Neljäntienristeys. Airaksinen kuvailee helmikuussa 2020 ensi-iltansa saavaa esitystä kohtuuttomaksi ja melodramaattiseksi tahtojen taisteluksi. Sisällölliseksi vertailukohdaksi hän heittää hymyillen Dallasin ja Tuulen viemää -saagan.

"Niskavuori-näytelmät pärjäävät vertailussa maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Niissä kulkevat rinnakkain henkilökohtainen ja tunteisiin käyvä draama sekä isot yhteiskunnalliset murrokset. Näytelmien ajattomuuden vuoksi voimme niiden kautta tarkastella itseämme, arvojamme ja yhteisöämme nykypäivänä", kertoo Airaksinen, joka tarttuu näyttämöteokseen yhdessä kokeneen suunnittelijatiimin kanssa. Mukana näyttämöllä ovat lähes kaikki Turun Kaupunginteatterin näyttelijät. Ensemblen keskiössä Loviisana loistaa Minna Hämäläinen.

Niskavuoren nuori emäntä sijoittuu Hämeen korpimaille, Niskavuoren suurtilalle. Turun Kaupunginteatterin modernisoinnissa vaurastumisen historiaa näyttävät tapahtumat alkavat 1880-luvulta, mutta tuovat tilan toiminnan yhä lähemmäs nykyajan yritysmaailmaa.

Rauha Niskavuoren tilalla järkkyy, kun talon isäntä Juhani naitetaan tilan edun nimissä rikkaan Loviisan kanssa, vaikka hän haikailee piika Malviinan perään. Juhanin ja Malviinan suhteen paljastumisesta ja vanhan emännän kuolemasta seuraa tahtojen taistelu, joka päättyy, kun Loviisa lunastaa paikkansa Niskavuoren emäntänä.

Matkan hinta: 108 euroa/ hlö                                                                                                                                      

Hinta sisältää teatterilounaan, A- kategorian teatterilipun , väliajalla leivoskahvit ja bussimatkat