RETKELLE SEILIN SAARELLE ja NAUVOON

23.07.2020

Bussin aikataulu ja reitti

Tampere vanhan kirkko pysäkki kello 9.00                                                                                                                                              

Tauko matkalla Aurassa noin 10.45-11.30

Seili on ollut 1600- ja 1700-luvulla spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikka. Potilaat elivät täydellisessä eristyksessä ja heillä ei ollut toivoa poispääsystä. Seilistä löytyykin hautausmaa johon potilaat ovat haudattu. Seilin saaren nykyinen puukirkko rakennettiin vuonna 1733. Erikoista kirkossa on myös kellotapuli, joka ei ole kirkossa sisällä vaan kirkon pihalla aivan meren rannalla. Kun mielisairaalan historia päättyi 1900-luvulla, Turun yliopisto sai saaren käyttöönsä Saaristomeren tutkimusta varten. Yliopisto jatkaa edelleen tieteellisiä tutkimuksiaan saarella. Pitkän odotuksen jälkeen on saaren mielisairaalarakennus avoinna yleisölle ja sinne on vapaa pääsy. Nähtävillä on mm. erittäin ankea potilashuone. Seili on noin 160 hehtaarin kokoinen saari. Saarelta löytyy useita harvinaisia kasveja. Koko saari on luokiteltu suojelualueeksi, ja suurin osa sen maa-alueista kuuluu myös Natura 2000 -suojeluverkostoon. Saaren perinnemaisemia on elvytetty niittämällä, kulottamalla ja tuomalla lampaita ja lehmiä laiduntamaan saarelle. Saarelta löytyy useampi perhoslaji kuten ketoneilikka, amiraaliperhonen, neitoperhonen, pohjanlepakko ja vesisiippa. Kalasääksipari pesii saaressa vuosittain ja sitä voi seurata myös nettikameralla.

Kello 12.00 Opas tapaa ryhmän Raisiossa. Ryhmä saapuu Rymättylään. Retki jatkuu Hangan rantaan. Kello 13.50 M/s Östern lähtee Hangasta Seiliin. Kello 14.50 Lounas Seilin omassa ravintolassa Kello 16.00 Opastus Seilissä ja vierailu vanhassa puukirkossa.

Lähtö Seilistä, 17.25 Ms Östern lähtee kohti Nauvoa. 17.55 Saapuminen Nauvoon jossa omaa aikaa kierrellä vierasvenesatamassa. Pieniä putiikkeja, upeita aluksia ja rentoa lomatunnelmaa. Kotimatka alkaa noin 19.00

Saapuminen Tampereelle noin kello 22.00

Huomioitavaa: Suosittelemme hyviä tukevia kenkiä ja pukeutuminen Suomen sää huomioon ottava. Lautassa on pieni kahvila. Suosittelemme huolehtimaan, että mukana on juotavaa ja tarvittaessa pientä välipalaa. Matka ei sovi liikuntarjoitteisille.

Matkan hinta: 95 euroa/hlö                                                                                                            

Sisältäen yllä mainitun ohjelman opastuksineen, ruokailuineen ja bussikuljetuksineen.