RUSKAMATKA POHJOISLAPIN HELMET, Alueviestin Lukijamatka- MATKA TÄYTEEN VARATTU

09.09.2020 - 15.09.2020

ALUEVIESTIN LUKIJAMATKA SYKSYISEEN INARIN MAAHAN

9-15.9.2020

Matkaisäntänä Osmo Ojansivu ja mukana lehden edustajana Maija Latva

9.9.2020 (ke) Matka kohti Rovaniemeä alkaa reittiä Vammala-Nokia-Tampere. Pidämme matkalla tarvittavat tauot.

Majoittaudumme Rovaniemelle Scandic hotels Pohjanhoviin, kahden henkilön huoneisiin, ruokailemme hotellin päivällispöydästä.

10.9.2020 (to) Lapin seikkailu alkamassa                                                                                      

Piipahdamme tarkistamassa Saariselän ruskatilanteen. Pieni tauko Kaunispää huipulla.  Matka jatkuu Ivaloon. Keittolounas Hotelli Ivalossa.

Retki Suomen ja Venäjän rajavyöhyke ja Raja-Joosepin vartioasemalle. Menemme tutustumaan legendaarisen Joosepin kenttään. Hänen ja Huhti-Heikin, viimeisen helmenpyytäjän, silloinen asuinalue on yksi Suomen kauneimmista asuinmaisemista. Se sijaitsee kauniin helmijoen, Luttojoen rannalla. Joosepin, hänen Tildansa sekä Heikin värikkään ja paikoin traagisenkin elämäntarinan ryhmä saa kuulla paikanpäällä. 

Majoittautuminen Hotelli Ivaloon, illallinen, jonka jälkeen varmasti unikin jo maistuu.

11.9.2020 (pe)  Lemmenjoki kutsuu

Aamiaispuuron ja muiden aamuherkkujen jälkeen suuntaamme kohti tarunhohtoista Lemmenjokea. Otamme hotellilta matkaeväät mukaamme. Lähdemme ikimuistettavalle veneretkelle Euroopan suurimman kansallispuiston maisemiin.

Pysähdymme Paltolla ja Kaapin Jounin tilalla

Huopataiteilija Kaija Palton Ateljeessa kuulemme mm. Lemmenjoen porosaamelaisesta elämästä ha historiasta sekä kuinka lampaanvillasta on tuhansia vuosia tehty huovuttamalla monenlaisia huopia moneen käyttöön. Paltolla nautimme porokeittoa.

Seuraava vierailukohde on aito saamelainen porotila. Inarin porofarmi on porotalouteen erikoistunut tila, jonka omistaa Paadarin perhe. Pihapiirissä voimme ruokkia poroja ja opetella suopunginheittoa. Juomme kampanisukahvit kotatulilla ja kuulemme kerrontaa poronhoidosta ja saamelaisuudesta. Tilalla on myös myytävänä alkuperäisiä, alueen käsityöläisten tuotteita. Saapuminen takaisin hotellille. Hotellissa odottaa sauna ja illallinen.

12.9.2020 (la) Kohti jäämerta                                                                                                             

Aikaisen aamiaisen jälkeen suuntamme bussimme kohti Norjan Neideniä ja Pykeijaa. Otamme hotellilta matkaeväät mukaamme. Ajoreittimme kulkee myötäillen Inarijärven kauniita rantamaisemia kohti Näätämöä, jossa ylitämme Suomen ja Norjan rajan. Neiden sijaitsee vuonon rannalla keskellä kaunista luontoa ja rauhaa. Jäämeren, tunturien ja jokien läheisyys on tehnyt siitä retkeilijöiden suositun kohteen. Tutustumme Neidenin kuuluisiin lohikoskiin sekä pyhiin saamelaispaikkoihin. Reittimme jatkuu Varangerin vuonojen rantoja pitkin Pykeijaan. Suomalaisten 1800-luvun nälkävuosina perustamaa Pykeijan kaunista, jäämeren tuulien ja tuiskujen hopeoimaa kylää kutsutaan satumaaksi. Pykeijassa kuullaan edelleen suomenkieltä ja kylän historia kerrotaan retkeläisille matkan aikana. Nautimme kuningaskatkarapuleivät, Kahvit ja eväät.

Paluumatkamme kulkee jäämeren rantoja myötäillen Nuorgamiin, sieltä Tenojoen vartta Utsjoelle, jossa pysähdymme hetkeksi historiallisille kirkkotuville. Iltamyöhään Ivaloon. Hotellissa odottaa illallinen saunoineen.

13.9.2020 (su) Juutuan polku ja Jäniskoski

Nautimme aamupalan hotellissa. Otamme mukaamme päivän eväät nuotiomakkaroineen.

Kävelijöille 5,8 km, laavulla ohjelmaa niille, jotka eivät kävele. Käynti mm. ”pyrkyrien palstalle”

Saapuminen takaisin hotellille.                                                                                                          

Illansuussa nautimme Lappalaisen illallisen tunnelmallisessa Kammi-Ravintolassa joka sijaitsee hotelli läheisyydessä. Tarjolla Salaattia, sienikeittoa, Poronkäristystä ja paistettua muikkua sekä makeaa piirakkaa vaniljakastikkeella

14.9.2020 (ma) Lähtö Ouluun                                                                                                          

Aamiaisen jälkeen jätämme jäähyväiset kesäiselle ”Inarin Maalle”.

Ryhmälounas Oulussa.

Kun vatsat on täytettynä, saamme oppaan bussiimme ja pääsemme Oulun kierrokselle paikallisen oppaan johdolla. Lohta, voita, tervaa, puuta, sellua, optoelektroniikkaa. Oulussa on aina osattu tehdä kaikkia tuiki tarpeellisia värkkikaluja hengen pitimiksi. Samalla on rakennettu kirkkoja, kauppoja, sairaaloita, tutkimuskeskuksia, Oulun kouluja ja kulttuurin kehtoja. On kävelty Rotuaarilla, rullaluisteltu Hietasaaressa, urheiltu Raksilassa, huudettu kuorossa ja vietetty Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisoja sun muita seurapiiritapahtumia. Onnikkakierros raottaa oululaisuutta hieman pintaa syvemmältä.

Noin kello 17.30 Oulun kierroksen jälkeen majoitumme Scandic hotelli Ouluun. Ilta omaa aikaa.

15.9.2020 (ti) Kotimatkalle.

Aamupalan hotellissa nautittuamme lähdemme kotimatkalle.

Ensimmäinen käyntikohteemme on Tyynelän Tontut, saamme tutustua kohteen toimintaan ja nautimme kahvit. Tyynelän Tontut sijaitsee rannikolla, seitsemän sillan varrella Kokkolan ja Pietarsaaren välissä Luodon kunnassa. Tonttulan 1700-luvun pihapiirissä on nähtävillä eri teemoilla sisustettuja aittoja, jotka ovat kalustettu tyyliin kuuluvalla talonpoikaisella antiikilla. Unohtamatta tonttujen päärakennusta, joka itsessään on tonttujen päärakennus Tyynelä.                                                                                                          

Närpiössä ruokailemme viihtyisässä ja mieleenpainuvassa kasvihuoneravintola Linds´kökin noutopöydästä.  Kasvihuoneravintolaan astuessaan tuntuu kuin olisi matkannut 3000 km etelään. Mansikan- ja tomaatintaimet, hedelmäpuut ja syötävät kukat toivottavat sinut tervetulleeksi. Sisustuksen lisäksi yllätyt tuoreista makuyhdistelmistä.                                                       Vielä ennen kotipaikkakuntia pidämme tauon Jalasjärven Juustoportilla, jossa mahdollisuus ostoksiin tai kahvitteluun omakustanteisesti.  

Matkan hinta: 999 euroa/hlö                                                                                                           

Matka sisältää edellä mainitun ohjelman mukaiset palvelut bussikuljetuksineen sekä retkijärjestelyineen.                                                                                                                             

Ykköslisä 150 euroa/hlö                                                                                                       

Matkan ennakkomaksu 100 euroa ja loppumaksu kuukautta ennen matkaa. Hinta sisältää hotellimajoituksen, aamupalat, matkaohjelmassa mainitut kaikki eväät ja ruokailut, mahdolliset pääsymaksut, opastukset bussikuljetuksineen ja matkajärjestelyineen.                          

Suosittelemme henkilökohtaisen, peruutusturvan sisältävän matkavakuutuksen ottamista.