RETKIPÄIVÄ HÄMEENLINNAN SEUDULLA, HATTULAN PYHÄN RISTIN KIRKKO, HÄMEEN LINNA, AULANKO JA LEPAA, 6 paikkaa vapaana

16.06.2023

RETKIPÄIVÄ HÄMEENLINNAN SEUDULLA, HATTULAN PYHÄN RISTIN KIRKKO, HÄMEEN LINNA, AULANKO JA LEPAA                                                                                         

16.6.2023 (PE)

Päivän alustava bussireitti ja aikataulu:

Lauhamon tallit kello 7.00

Vammala linja-autoasema kello 7.15

Nokia, Pirkkalaistien pv-pysäkki kello 7.45

Tampere Vanhan kirkon pysäkki kello 8.15

Hattulan Pyhän ristin kirkko, tutustuminen kirkkoon oppaan johdolla. Hämeen vanhimpiin lukeutuva Hattulan Pyhän Ristin kirkko on nykytutkimusten mukaan rakennettu 1472-1490. Kirkko on tunnettu kansainvälisenä pyhiinvaelluskohteena aina keskiajalta lähtien. Kirkkosalin seiniä koristaa lukuisat Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät kalkkimaalaukset 1510-luvulta. Al secco-menetelmällä tehdyt maalaukset kuvaavat Raamatun tapahtumia ja pyhimyskertomuksia. Kirkon holvissa keskeisellä paikalla on kuvattu Pyhän Ristin legenda. Lisäksi kirkossa on Liedon mestarin -koulukunnan puuveistoksia. Kirkon vanhempi saarnastuoli vuodelta 1550 on vanhimpia reformaation jälkeisiä saarnastuoleja Pohjoismaissa ja vanhin Suomessa.

Hämeen linna, opastettu kierros linnassa oppaamme johdolla.

Linna on yksi Suomen keskiaikaisista valtakunnanlinnoista. Nykyisin museona oleva linna sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa Vanajaveden rannalla, noin 12 metriä nykyisen vedenpinnan yläpuolella. Linnan tarkka rakentamisajankohta on epäselvä, mutta se rakennettiin kuitenkin 1200-luvun lopulla. Ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1308. Ensimmäisessä vaiheessa linna koostui harmaakivisestä leirikastellista ja kehämuurista. Myöhemmin 1300- ja 1400-luvuilla sitä korotettiin Suomessa keskiajalla harvoin käytetyillä tiilillä.

Hämeen linna menetti vuonna 1634 asemansa hallintokeskuksena, ja 1600-luvun lopulla se joutui rappiolle, kun Ruotsin ulkopolitiikka alkoi keskittyä Itämeren eteläpuolelle. Isonvihan jälkeen siitä tehtiin päävarikko, ja 1770-luvulla sitä muutettiin bastionijärjestelmän mukaiseksi linnoitukseksi. Venäjän keisarikunta valtasi linnan 1808 taisteluitta ja muutti sen pian vankilaksi. Linnan entisöinti aloitettiin vasta 1950-luvulla, ja vangit siirrettiin pois päälinnasta 1953 ja kehämuurista 1972. Päälinnan korjaustyöt valmistuivat 1979, jolloin se avattiin myös yleisölle. Kehämuurit saatiin kuntoon vuonna 1988.

Ryhmä Ruokailu

Lähdemme oppaamme johdolla ajamaan kohti Aulankoa, jossa puistokierros ja käynti näköalatornilla.

Lepaan kartanon puisto ja historia, lyhyt käynti puistossa. Käynti Lepaan viinitilalla, tuotteiden ostosmahdollisuus ja lähtökahvit.

Matkan hinta 89 euroa/ hlö                                                                                                          

Sisältäen oheisen ohjelman mukaiset palvelut bussikuljetuksineen