RUUKKI JA VÄRIKÄSTÄ TAIDETTA

09.08.2022

Matkan aikataulu: Vammala 6.30- Nokia 7.00-Tampere vanhan kirkon pysäkki 7.30 Tauko matkalla

Tutustumme Loviisan historialliseen ruukkialueeseen, värikkääseen taiteeseen ja merelliseen kaupunkiin.

Aloitamme päivämme vierailulla Strömforsin Ruukissa, joka on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista. Opastetulla kierroksella kuulemme ruukin historiasta ja nykypäivästä.

Meillä on myös vapaa-aikaa tutustua käsityöläispajoihin ja tehdä ostoksia.

Matkamme jatkuu Loviisan keskustaan, jossa nautimme lounaasta viihtyisässä ravintolassa.

Lounaan jälkeen vierailemme Bongan linnassa, Riitta Nelimarkan upeassa galleriassa.

Bongan Linna on jännittävä ja hieman outokin ilmestys keskellä Loviisan idyllistä pikku kaupunkia. Vuonna 1998 kiinteistö siirtyi nykyisille käyttäjilleen Riitta Nelimarkalle ja Jaakko Seeckille. Ison päärakennuksen kirkon puoleinen siipi toimii nyt taiteilijan ateljee- ja tuotantotiloina. Talon eteläosa on kunnostettu taidemuseo-galleriaksi, joka on avoinna yleisölle. Esillä on lähes kaksi sataa Nelimarkan työtä kolmenkymmenen vuoden ajalta: piirustuksia, akvarellejä, taidegrafiikkaa, kollaaseja, villa- ja pellavareliefejä, tekstiilikuvia, maalauksia, taide- ja runokirjoja, valokuvia, animaatioita.

Esillä on yli 200 Nelimarkan värikästä työtä ja galleriamyymälästä voimme ostaa mm. riemukkaita piirustuksia, taidekirjoja ja kortteja.

Ennen kotiinlähtöä nautimme iltapäiväkahvit historiallisessa Ravintola Loviisan Kappelissa. Iltapäiväkahvit ja suklaa-kinuskikakku.

Aleksanteri III valtakaudella täyteen loistoonsa rakennettu Kappeli palveli silloisen Loviisan Kylpylän vieraita tarjoten avoverannallaan paikan rentoutua punssin ja terveysvesien parissa. Herrasväki promeneerasi kauniissa puistossa.

Kappelin kukoistuskausi oli Loviisan kaupungin tavoin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, jolloin muun muassa saksalaisia ja venäläisiä matkailijoita houkuteltiin Loviisan Kylpylään ja majoituksen he saivat loviisalaisten kodeista. Päivisin kylpylävieraat nauttivat hoidoista ja iltaisin söivät, joivat ja juhlivat Kappelissa. Sana Kappeli tulee ilmeisesti ruotsinkielisestä kapellet-sanasta, tarkoittaen soittokuntaa.

Restaurointimaalarimestari Airi Kallio oli nähnyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja erityissuojelukohteeksi merkityn rakennuksen huonon tilan eikä se jättänyt häntä rauhaan ajatuksissaan. Lopulta hän teki päätöksen ostaa rakennuksen ja palauttaa sen 1800-luvun loiston asuun. Projekti saatiin päätökseen ja ravintola avattua toukokuussa 2013 ja siitä eteenpäin Kappeli on palvellut jälleen 1800-luvun loistossaan.

Matkan hinta: 90 euroa/ hlö

Sisältäne oheisen ohjelman mukaiset palvelut bussikuljetuksineen.