SEILIN SAARI

16.08.2022

Bussin aikataulu ja reitti                                                                                                                                                 

Tampere vanhan kirkon pysäkki:8.00                                                                                                         

Nokian Pirkkalaistein pysäkki:8.15                                                                                                         

Vammala Linja-autoasema: 9.00                                                                                                                     

Huittinen Härkäpakari 9.20                                                                                                                  

Pieni tauko matkalla Aurassa

Seili on ollut 1600- ja 1700-luvulla spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikka. Potilaat elivät täydellisessä eristyksessä ja heillä ei ollut toivoa poispääsystä. Seilistä löytyykin hautausmaa johon potilaat ovat haudattu. Seilin saaren nykyinen puukirkko rakennettiin vuonna 1733. Erikoista kirkossa on myös kellotapuli, joka ei ole kirkossa sisällä vaan kirkon pihalla aivan meren rannalla. Kun mielisairaalan historia päättyi 1900-luvulla, Turun yliopisto sai saaren käyttöönsä Saaristomeren tutkimusta varten. Yliopisto jatkaa edelleen tieteellisiä tutkimuksiaan saarella. Pitkän odotuksen jälkeen on saaren mielisairaalarakennus avoinna yleisölle ja sinne on vapaa pääsy. Nähtävillä on mm. erittäin ankea potilashuone. Seili on noin 160 hehtaarin kokoinen saari. Saarelta löytyy useita harvinaisia kasveja. Koko saari on luokiteltu suojelualueeksi, ja suurin osa sen maa-alueista kuuluu myös Natura 2000 -suojeluverkostoon. Saaren perinnemaisemia on elvytetty niittämällä, kulottamalla ja tuomalla lampaita ja lehmiä laiduntamaan saarelle. Saarelta löytyy useampi perhoslaji kuten ketoneilikka, amiraaliperhonen, neitoperhonen, pohjanlepakko ja vesisiippa. Kalasääksipari pesii saaressa vuosittain ja sitä voi seurata myös nettikameralla.

11.00 Opas tapaa ryhmän Raisiossa. 11.15 Ryhmä saapuu Rymättylään. Runsas noutopöytä Ravintola Pohjakulmassa. Rymättylän Poikon kylään vuonna 1904 rakennettu kyläkoulu on toiminut ravintolana vuodesta 1980 lähtien. Kaikki tarjottava valmistetaan omassa keittiössä perinteisin reseptein raaka-aineista lähtien. Ravintola Pohjakulmassa nautimme ryhmälounaan; Runsas lounaspöytä sisältää kalapöydän (silliä, marinoitua silakkaa, uunisilakoita, lohimestaria, savulohta), runsaasti salaatteja, Pohjakulman saaristolaislimppua ym. Lämmin pöytä sisältää liharuokia ja broileria, isännän lihapullat, perunoita sekä lämpimiä kasviksia. Jälkiruokana kahvi/tee/mehu ja kotitekoinen piiras. Kotoiset ruokajuomat sisältyvät hintaan. Kun vatsat on täytetty lähdemme kotimatkalle.

Retki jatkuu Hangan rantaan. 13.50 M/s Östern lähtee Hangasta Seiliin.  14.20 Saapuminen Seiliin. Opastus Seilissä ja vierailu vanhassa puukirkossa. kello 15.15 Lähtö Seilistä takasin Hankaan. Lautalla pullakahvit.                                             

Saapuminen Hankaan kello 16.25.

Siirtyminen bussiin ja lähtö kotimatkalle. Saapuminen Sastamalaan noin kello 19.00 ja Tampereelle noin kello 20.00

Huomioitavaa: Suosittelemme hyviä tukevia kenkiä ja pukeutuminen Suomen sää huomioon ottava..

Suosittelemme huolehtimaan, että mukana on juotavaa ja tarvittaessa pientä välipalaa

Matkan hinta: 105 euroa/hlö                                                                                                          

Sisältäen yllä mainitun ohjelman ruokailuineen ja bussikuljetuksineen