SOMERNIEMEN KESÄTORI, MATHILDEDAHLIN RUUKKIALUE JA ILOLAN ARBORETUM

24.08.2024 klo 06:45, SOMERNIEMI

Somerniemen kesätori, omaa aikaa kierrellä ja nauttia vaikkapa torikahvit. Somerniemen kesätori on tarjonnut meille somerniemeläisille, somerolaisille ja kesäsomerolaisille sekä laajalle joukolle ulkopaikkakuntalaisia mainion kesäkeitaan jo yli 35 vuoden ajan. Asiakkaamme ovat äänestäneet torin yhdeksi parhaimmista kesätoreista koko Suomessa. Kun Teemu Lindgren, Pentti Harjula ja Kai Linnilä esittivät ajatuksiaan kesätorin perustamisesta Somerniemi-Seuralle, epäilijöitä oli paljon. Manu Kärki toteaa Porukalla–kirjassaan, että ”vähän epäilevin mielin toritoimintaa päätettiin kokeilla”. Tämä kokeilu lähti 23 myyjän porukasta, jotka uskoivat siihen, että Somerniemen tori kokoaa paikallisen porukan lauantaisin tapaamaan toisiaan. Edelleen moni somerniemeläinen, somerolainen ja paikkakunnan mökkiläinen tulee lauantaina torille tapaamaan naapureita, sukulaisia ja tuttuja. Kesälauantaisin tori tarjoaa maalaismakuelämyksiä parhaimmillaan – tuoreita vihanneksia, marjoja, kasviksia ja leivonnaisia lähialueelta ja torikahvilat palvelevat. Kirpputorimyyjät houkuttelevat paikalle löytöjen etsijöitä.

Saapuminen Mathildedalin Ruukkialueelle, ruukkitehtaat on kulttuurihistoriallisesti arvokas 1800 –luvun ruukkimiljöö. Ruukki erikoistui vuodesta 1852 raudan tuotantoon. 1900-luvulla siellä valmistettiin maatalouskoneita, koottiin moottoreita ja purettiin laivoja. Paikalla ovat aikanaan sadat ihmiset tehneet työtä. Tänä päivänä kokonaisuus toimii ympärivuotisena kulttuurimatkailu keskuksena ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin säilytettäviin kohteisiin. Tutustu Mathildedalin ruukkikylään ja sen historiaan. Kylä edustaa 1800 – luvun ruukkia punamulta taloineen, kartano-miljöineen ja vanhoine tehdas-rakennuksineen upean luonnon ja meren äärellä. Retken aikana kurkistamme alueen ja koko Suomen teolliseen historiaan, sekä siihen liittyviin tarinoihin ja tapahtumapaikkoihin. Teemme noin tunnin opastetun kierroksen alueella. Ryhmäruokailu alueen ravintolassa, josta upeat näkymät merelle. Omaa aikaa kiertelyyn alueella ja tehdä vaikka ostoksia kädentaitajien myymälöissä.

Saavumme upeaan ja ainutlaatuiseen Ilolaan Arboretumiin, pääsemme opastetulle kierrokselle oppaan johdolla. Kesto reilun tunnin. Vaikka alueen rajat ovat tulleet vastaan, metsäpuutarha kehittyy ja monipuolistuu koko ajan Ilolan arboretum Salossa on kauneimmillaan alppiruusujen kukkiessa, mutta upea se on aina. Valoisan mäntymetsän keskellä kaartelevat polut, joiden varsilta silmä poimii yhä uusia, erikoisia puita ja pensaita. Välillä noustaan kalliopuutarhaan, jota hallitsevat monenmuotoiset havukasvit. Lopulta reitti johtaa tummalle suolammelle, jonka rannalla viimeistään syke tasaantuu ja rauha laskeutuu mieleen. Kymmenen hehtaaria silkkaa ihanuutta – kuka ihme tämän kaiken on suunnitellut ja rakentanut?
Rodoalue, suolampia, suopursumetsää, mäntymetsää, kalliopuutarha, matalien ja kääpiömäisten havujen näytealue, maisemapuutarha, taimisto, esteellisyys: arboretumin polut ovat helppokulkuiset ja suhteellisen leveät, mutteivat aivan täysin esteettömät, myös korkeuseroja esiintyy - esim. lastenvaunuille polut soveltuvat myös hyvin. Arboretumin kävelyreittien pituus: reitistöä runsaslukuisasti, ns. perusreitti on pituudeltaan noin 3 km, reitin varrella muutama levähdyspenkki.Opastuksen jälkeen lähtö kotimatkalle noin 17.00 Saapuminen takaisin Huittisiin noin 19.15
                                                                                                                                                                                                                


Matkan hinta

Aikuinen, bussiin Sastamala-Huittinen 80€
Aikuinen, bussiin Tampere-Nokia 85€
Sisältää oheisen ohjelman mukaiset palvelut

Kuljetus (reitti ja aikataulut)

Pysäkki Lähtö Saapuminen
Tampere, Keskustori, Vanhan kirkon pysäkki, Tampere klo 06:45 -
Nokia, Pirkkalaistien pikavuoro pysäkki, Nokia klo 07:00 -
Vammala Linja-autoasema, Sastamala klo 07:40 -
Linja-autoasema, Huittinen klo 08:00 -