TAIDEMUSEO SINKKA JA JÄRVENPÄÄN TAIDEMUSEO

15.08.2023

TAIDEMATKA-Sinkka ja Järvenpään taidemuseo 15.8.2023

Bussin aikataulu ja reitti:                                                                                                                     

Vammala La-asema  7.30                                                                                                                                

Nokia, Pirkkalaistien pv-pysäkki : 8.00                                                                                                

Tampere vanhan kirkon pysäkki: 8.30                                                                                                   

Tauko matkalla

Kello 11-12.30 Taidemuseo Sinkka                                                                                                      

Rosa Loy (s. 1958) ja Neo Rauch (s. 1960) ovat Saksan arvostetuimpia ja kansainvälisimpiä nykytaiteilijoita. Taidokkaista, esittävistä, mutta epätodellisen oloisista maalauksista tunnettu Leipzigin uusi koulukunta nousi komeettamaisesti maailmanmaineeseen Saksojen yhdistymisen jälkeen. Koulukunnan kärkinimiin kuuluva taidemaalari Neo Rauch ja pitkään hänen rinnallaan työskennellyt Rosa Loy nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Näyttelyn teosten teemat ja tunnelmat lepäävät syvällä taiteilijoiden kotiseutujen muodostamassa ikiaikaisessa maassa, Kaakkois-Saksan kulttuurisessa maaperässä. Leipzig on yksi Saksin alueen kolmesta suuresta kaupungista. Yhdessä Dresdenin kanssa se on ollut vuosisatojen ajan klassisen musiikin ja kuvataiteen keskus, johon ovat jättäneet vahvan jäljen niin romantiikka kuin ekspressionismi.

Romantikkojen tavoin Rosa Loy ja Neo Rauch korostavat taiteilijan vapautta, mielikuvitusta ja henkistynyttä suhdetta luontoon. Heidän kiehtovat teoksensa eivät jäljittele näkyvää todellisuutta vaan kuvaavat pikemminkin sisäisiä näkyjä. Maalaukset ovat esittäviä mutta eivät realistisia. Raja todellisuuden, unimaailman ja eri aikatasojen välillä tuntuu hälvenevän.Taiteilijat houkuttelevat katsojan astumaan ennakkoluulottomasti sisään jännittäviin kuvamaailmoihin ja suodattamaan niiden tarinat kunkin omien havaintojen ja elämänkokemuksen kautta.

Das Alte Land on taiteilijoiden kunnianosoitus kotiseudulleen, jossa heidän sukunsa ovat asuneet satojen vuosien ajan. Samalla näyttely on myös Sinkan kunnianosoitus taiteilijoiden tuotannolle ja pitkään jatkuneelle rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle.Rosa Loy ja Neo Rauch ovat työskennellet ja eläneet yhdessä vuosikymmenten ajan ja kehittäneet omaa ilmaisuaan rinta rinnan. Heidän teoksensa ovat erilaisia, mutta niiden maailma on yhteinen. Opastettu kierros näyttelyssä ja omaa aikaa kiertelyyn.

Kello 13-14.00 Ryhmälounas

Kello 14.30 Järvenpään taidemuseon kokoelmanäyttely. Järvenpään taidemuseo saa kauan kaivatun pysyvän kokoelmanäyttelyn. Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Molempien taiteilijoiden syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta vuonna 2023 ja Järvenpään taidemuseo nostaa esille taiteilijat pysyvässä kokoelmanäyttelyssä.

Kokoelmanäyttelyssä taiteilijoiden teokset kuljettavat Tuusulanjärvelle, taiteilijakoteihin, meren äärelle, Kolille ja matkoille Pietariin ja Pariisiin. Yleisö on osallistunut teosten valintaan äänestämällä ja mukana näyttelyssä ovat myös yleisön suosikit. Näyttelysuunnittelusta vastaavat Järvenpään taidemuseo ja IntroDesign.

Opastettu kierros museolla ja omaa aikaa kiertelyyn. Lähtö kotimatkalle.

Matkan hinta 70 euroa/ hlö museokortilla                                                                                                    

Matkan hinta 85 euroa/hlö

Hinta sisältää pääsymaksut museoihin, opastetut kierroksen, ryhmälounaan ja bussimatkat.